Patelnia granitowa różni się od innych już na pierwszy rzut oka. Również, jeżeli chodzi o wagę, jest ona zdecydowanie bardziej ciężka. Chociaż to akurat trzeba odczytywać jako zaletę – dzięki temu można być pewnym tego, że ma się do czynienia z naprawdę solidnym narzędziem.
Szybko nagrzewająca się patelnia granitowa
Granit, jak również marmur, są dobrymi przewodnikami ciepła. Co to dokładnie oznacza? Fakt, że bez problemu cała powierzchnia się szybko nagrzewa. Co więcej, na całej powierzchni utrzymuje się taka sama temperatura. To, co trzeba przyznać to fakt, że nie tylko patelnia z granitu, ale również inne garnki wykonane z tego materiału, odporne są na uszkodzenia mechaniczne. Poleca się je więc do kuchni, gdzie często się gotuje. Można być pewnym, że żywotność takich garnków jest długa. Chociaż trzeba na bieżąco je myć, jeżeli ktoś chce być pewnym tego, że faktycznie będzie mógł z nich długo korzystać.
Wielofunkcyjna patelnia z granitu
Ktoś chciałby znaleźć patelnię na której będzie można nie tylko smażyć, ale również dusić, czy też zapiekać? Doskonale się składa. W sklepach dostępna jest specjalna patelnia granitowa, która może zostać użyta w piekarniku. Nie można tego typu patelni myć w zmywarce. Aczkolwiek, jej powierzchnia jest tak skonstruowana, że nikt nie będzie miał problemu z jej wyczyszczeniem. Warto również wspomnieć o powierzchni non-stick, która znajduje się na każdej z tych patelni. To dzięki niej wszelkiego rodzaju potrawy można smażyć z niewielką ilością tłuszczu.
Comments are closed.